Vad är Asian Handicap?

Många som spelar på sport upplever att det är mycket att hålla koll på. Man ser olika oddsformat på olika sajter till exempel. Och en annan grej som brukar förvirra folk är det här med att man blandar med internationella uttryck och svenska uttryck. Om man inte kan engelska så bra så är det svårt att veta att wagering requirements betyder omsättningskrav på svenska, till exempel. En annan sak som många tycker är svårt är det här med Asian handicap. Vad är det för något egentligen?

Asian handicap är en speltyp precis som spelet 1, X, 2, vinna utan insläpp, båda lagen gör mål etc. Det är ett sätt att spela på helt enkelt. I detalj så handlar det om att man spelar på fotboll där man viktar sannolikheterna för att respektive lag ska vinna och förlora. Ett bättre lag måste vinna med större siffror för att spelet ska gå in.

Anledningen till att man introducerade Asian handicap har att göra med att den asiatiska marknaden inte gillade att en europeisk fotbollsmatch kunde sluta oavgjort. I Asian handicap så tar man bort det oavgjorda resultatet.

Om du exempelvis spelar på hemmalaget med Asian handicap +1 så vinner du spelet även om det skulle bli 0-0 eller ett annat oavgjort resultat. Spelet ska läsas som att ditt lag från +1 i mål. Om ditt lag förlorar med 0-1 så skulle du få tillbaka 100 % av din insats. Om ditt lag förlorar med större siffror så får du tillbaka 50 % av din insats.

Om du istället spelat på +0.5 så vinner du om det lag du spelat på vinner matchen eller om matchen slutar lika. Du förlorar insatsen om det lag du inte spelat på vinner.

Man behöver inte spela på + utan också på exempelvis ”bortalaget -1”. Samma princip gäller för både plus och minus.

Det kan tyckas vara en märklig spelform, men det är faktiskt en mycket stor grej med Asian handicap. Många spelbolag förkortar Asian handicap med enbart ”AH”.